In september zelden najaarsstorm

Najaarsstormen zijn zeldzaam in september. De depressie die vandaag over de Noordzee trekt, veroorzaakt een storm die stevig kan uitpakken.

Zware stormen van meer dan kracht 9 zijn in de eerste herfstmaand zeldzaam. De zwaarste vond plaats op 7 september 1944, maar wellicht maakten de twee stormen op 17 en 25 september 1935 meer indruk. Bij die laatste storm kwamen vier hobbyvissers op de Waddenzee bij Westhoek om het leven.

Het heeft de afgelopen dagen in verschillende delen van de provincie zwaar geregend. Zo viel vorige week vrijdag en zaterdag in twee dagen tijd plaatselijk meer dan 60 millimeter. In Lemmer tapte waarnemer Roelf-Jan Drenth zelfs 110 millimeter af.

Maandag troffen de buien vooral het noord(west)en van de provincie, waar in Sint Annaparochie 50 millimeter etmaalregen werd gemeten. De teller staat daar nu al op 142 millimeter, terwijl over de hele maand circa 80 normaal is. De komende dagen worden meer buien verwacht.

Zestien jaar geleden verregende september compleet. In 2001 viel over de provincie gemiddeld liefst 184 millimeter, met als hoogste waarde Ezumazijl, waar 232 millimeter werd gemeten. Dat is nog steeds het Friese record. Ook in 1994 was september kletsnat, met 80 tot 100 millimeter in drie dagen tijd. De grootste officiële Friese etmaalhoeveelheid in september bedraagt 65,4 mm, gemeten in 1993 te Nes (Ameland).

Een etmaalsom van meer dan 50 millimeter is sinds 1951 in september maar zes keer voorgekomen in Friesland. De laatste twintig jaar lijkt de frequentie iets toe te nemen, maar de periode is te kort om statistisch betrouwbare conclusies aan te verbinden. September kan echter ook een echte nazomermaand zijn. Vorig jaar steeg de temperatuur op de 13de nog tot ruim 30 graden.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement