Hindelooper Kamer inspireert minister Van Engelshoven

De Hindelooper Kamer in het Fries Museum is een van de inspiratiebronnen voor het nieuwe cultuurbeleid van minister Ingrid van Engelshoven.

Dat bleek bij de presentatie van haar cultuurbrief Cultuur in een open samenleving, maandag in Rotterdam, waar de minister ruim 400 miljoen euro aan investeringen aankondigde in erfgoed, monumenten en vernieuwing van cultuur. Van Engelshoven toonde daarbij een afbeelding van de Hindelooper Kamer, volgens de minister ‘op het eerste gezicht een toppunt van Fries erfgoed’.

,,Als je iets beter kijkt zie je porselein uit China en Japan, borden uit Engeland, kleurige stoffen uit India en Rusland, kistjes uit Duitsland en de Baltische staten. Allemaal mooie spullen die de Hindeloopers hebben verzameld op hun tochten over de wereldzeeën. Ze versierden hun huizen ermee en richtten er pronkkamers mee in.”

Met hun interieurs lieten de Hindeloopers volgens Van Engelshoven destijds een mix van internationale invloeden zien. ,,Wat een homogeen geheel lijkt, is eigenlijk een samensmelting van ‘eigen’ cultuur en exotische invloeden. Dat samen weer heel vertrouwd is geworden. Ik vind dat heel typerend voor cultuur. Dat in cultuur het vertrouwde en het nieuwe bij elkaar komen, soms schuren of op elkaar botsen en vervolgens samenvloeien.”

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement