Het wordt de koudste meivakantie ooit

Het is vanaf zaterdag meivakantie in Nederland. Volgens Weerplaza wordt het de koudste meivakantie ooit. Daarbij dient aangetekend te worden dat de meivakantie in 1993 officieel is ingevoerd.

Vanaf het schooljaar 1992-1993 heeft de overheid voor regelmaat in de vrije dagen gezorgd, op advies van de 'Commissie Vakantiespreiding'. Sindsdien bestaat er een officiële meivakantie, die een week duurt.

De middagtemperatuur zal volgende week vaak niet of nauwelijks boven de tien graden uitkomen. Vooral op dinsdag, woensdag en donderdag (Koningsdag) vallen er buien. Daarbij is zelfs kans op hagel en onweer. Door een koude noordwestenwind voelt het nog een stuk kouder aan.

De warmste meivakantie was in 2007, met een gemiddelde in De Bilt over dag en nacht van 14,8 graden. De koudste meivakantie tot dusver was in 2010, met gemiddeld 8,7 graden. Maar dit jaar moeten we rekening houden met een magere 7 tot 7,5 graden, dus de koudste meivakantie ooit, zegt Weerplaza.

Scandinavië

Het koude weer komt door een lagedrukgebied bij Scandinavië en hoge druk vanuit het zuiden westen van Nederland. Een westelijke tot noordelijke stroming met frisse lucht stroomt ons land binnen vanuit de Atlantische Oceaan.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement