Het roer gaat om bij Leeuwarden 2018: overheid grijpt in

Het roer gaat om bij Culturele Hoofdstad. De stichting LF2018 staat een reeks financiële en organisatorische maatregelen te wachten.

Donderdagmiddag om kwart voor vier maken het provinciebestuur en de gemeente Leeuwarden samen met de stichting bekend welke maatregelen zij zullen treffen.

Het hart daarvan wordt gevormd door een nieuwe financiële bijdrage voor de stichting. Op 6 mei al noemde deze krant het bedrag waarom het zal gaan: 4,5 miljoen euro, te verdelen over de provincie en de gemeente.

Programmatische ambities

Het geld is onder andere nodig om de programmatische ambities voor 2018 overeind te houden. Politici van VVD en FNP benadrukten toen dat Culturele Hoofdstad inhoudelijk een succes moet worden.

Een prominente vertegenwoordiger van de provinciale coalitie, VVD-fractieleider Avine Fokkens, zei destijds dat tegenover extra geld ,,medezeggenschap’’ moet staan. Die wens lijkt verzilverd. De uitnodigende partij is namelijk niet alleen meer de stichting LF2018. Die is formeel verantwoordelijk voor het programma en de uitvoering daarvan. In de korte persverklaring die bij de uitnodiging voor de persconferentie hoort staan nu de provincie en de gemeente mee aan het roer. Gedrieën spreken zij van ,,financiële en organisatorische maatregelen die voor LF2018 genomen worden’’.

De partijen willen niet vooruit lopen op de inhoud van de organisatorische en financiële bijstellingen.

Gemopper over organisatie

In de afgelopen jaren gaf de provincie de stichting al ruim 19 miljoen euro. In de wandelgangen klinkt al langere tijd gemopper over de organisatie. Meerdere politici trokken aan de bel, onder andere over de financiën en gebrekkige communicatie.

Een glashelder signaal stond vorige week in een document van de provincie, waarin gedeputeerde staten vraagtekens plaatsen bij de ,,realisatiekracht’’ van de stichting.

De provincie spreekt van een begroting die niet rond is. En ook van het risico dat afspraken of verwachtingen richting producers niet nagekomen worden.

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement