Geniemuseum Vught herdenkt militair Martijn Rosier

SINT ANNAPAROCHIE Tien jaar na dato wordt in het Geniemuseum in Vught een plaquette onthuld ter nagedachtenis aan Martijn Rosier. De militair uit Sint Annaparochie kwam op 26 augustus 2007 om in Afghanistan.

Martijn Rosier uit Sint Annaparochie, die tien jaar geleden op dertigjarige leeftijd sneuvelde tijdens een militaire missie in Afghanistan, krijgt een zuil met plaquette in het Geniemuseum in Vught. Rosier kwam in Uruzgan om het leven tijdens een zoektocht naar bermbommen. Een van deze explosieven, een IED-strike, ontplofte.

Rosier was de tiende Nederlandse militair die omkwam bij deze missie. Hij stierf op 26 augustus 2007. De militair was sergeant-1 van de 111 Pantsergeniecompagnie. Zijn compagnie plaatste destijds een geniebrug, een zogenaamde baileybrug, ter nagedachtenis aan hem op het oefenterrein bij Budel. Deze brug kreeg de naam sgt Martijn Rosierbrug en werd door de Koninklijke Militaire School (KMS) gebruikt bij oefeningen. Vooral om bewustwording te kweken over de risico’s van militaire missies.

De brug verpauperde nadat de KMS werd gesloten. Dat was een doorn in het oog van vader Rendert Rosier uit Westhoek. In overleg met defensie zou een deel van de brug verplaatst worden naar het Geniemuseum. Daarvoor bleek echter geen plaats te zijn. De oplossing is nu een zuil met plaquette van de brug die door zijn ouders en kinderen onthuld zal worden.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement