FNP worstelt met ‘voetballende’ wethouder in Beetsterzwaag

Een bestuurlijke proef in Beetsterzwaag biedt kansen voor voetbalclub De Sweach. Mede om die reden zegde een wethouder zijn clublidmaatschap op.

Het college van Opsterland wil de inwoners van Beetsterzwaag met het democratische project ‘Kansen voor Beetsterzwaag’ mee laten praten over de locatie van een nieuwe, mogelijk brede school in het dorp. De gemeenteraad gaf wethouder Piet van Dijk dinsdagavond spelregels mee waaraan de gemeente en de dorpelingen zich moeten houden.

Oppositiepartij PvdA en coalitiepartijen ChristenUnie, Opsterlands Belang en CDA legden vast dat de Sweachsters eind 2018 met twee mogelijke planscenario’s moeten komen, zodat de school in 2020 klaar kan zijn.

De oppositiepartijen, waaronder D66 en VVD, hadden liever de drie scholen in het dorp een voortrekkersrol gegeven in dit project. Bestuurders van de samen te voegen scholen, obs De Trime en cbs De Paedwizer, lieten twee weken geleden blijken dat zij een duidelijke voorkeur hebben voor een schoolcampus in de bocht van de Van Lyndenlaan. Hen bekruipt echter het gevoel dat de gemeente zint op de locatie bij de Vlaslaan.

Dat is ook de locatie waar voetballend Beetsterzwaag voor zal pleiten. Mocht de keuze op deze plek vallen, dan komen de verlangde nieuwe kleedkamers van voetbalvereniging De Sweach een stuk dichterbij.

Na de integriteitsperikelen die de raad en het college van Opsterland vorig jaar bezighielden, leek het FNP-raadslid Evert Wilstra beter dat wethouder Piet van Dijk dit plan overdraagt aan een andere wethouder. ,,De wethâlder spilet by De Sweach. Dêr wrakselt ús fraksje mei”, zei Wilstra.

De wethouder verraste door te melden dat hij mede om deze reden geen lid meer is van de club. ,,Maar het spijt mij buitengewoon dat u van mening bent dat ik daar geen onafhankelijke positie in zou kunnen nemen. Elke suggestie van belangenverstrengeling werp ik verre van mij”, aldus een getergde Van Dijk.

Ook nu het lidmaatschap is opgezegd, denkt de FNP dat de schijn van belangenverstrengeling er nog steeds is. Op de fractie van Opsterlanders na, vond Wilstra geen steun voor een nieuwe portefeuillehouder voor het project. Een nipte raadsmeerderheid stelde 95.000 euro beschikbaar voor het project.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement