Ex-patiënten geestelijke gezondheidszorg schilderen 'landschapspanorama'

Honderden ex-patiënten van de geestelijke gezondheidszorg gaan in het kader van Culturele Hoofdstad 2018 een impressie schilderen van het Friese landschap.

De panelen zullen een panorama vormen op Groot Lankum in Franeker.

Dat is althans het plan van de stichting Panorama-Fryslân. De stichting heeft 49 fondsen, enkele gemeenten en andere instellingen aangeschreven voor een bijdrage. Voor uitvoering van het project is ten minste een ton nodig.

Groot Lankum

In Franeker zullen de panelen een groot panorama vormen van een meter of drie hoog, dat op het terrein van Groot Lankum – het voormalige psychiatrische ziekenhuis – van mei tot en met augustus 2018 te bewonderen is. Losse panelen worden mogelijk naar plaatsen als Heerenveen, Dokkum en Leeuwarden gebracht.

Het is de verwachting dat enkele honderden mensen die te maken hebben gehad met de psychiatrie mee schilderen aan het panorama.

Taboe

Naast het schilderij wil de stichting dat de ex-patiënten muziek maken of one-liners verzinnen die geprojecteerd worden op het panorama. De stichting hoopt leefwerelden met elkaar te verbinden, in samenwerking met de stichting Samen Sterk zonder Stigma. Ze willen het taboe doorbreken dat nog steeds bestaat rond psychiatrische hulp.

Het idee komt van Thea Gerritsen uit Leeuwarden, pas gepensioneerd humanitair raadsvrouw met ervaring in de psychiatrie. GGZ Friesland zou enthousiast op het plan hebben gereageerd en de eerste subsidies zijn al binnen.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement