Eerste dode otter op Sintrale As

Juist op de plek waar dieren veilig zouden moeten oversteken op de Sintrale As, vond donderdag een eerste otter de dood: bij de faunapassage bij De Falom.

Een sneue bak. Had hij besloten een paar meter verderop over te steken dan was de kans groot dat hij niet door een auto was geraakt. Maar het dier miste de wildpassage onder de splinternieuwe N356, stak de autoweg over, werd aangereden en belandde dood in de berm. De eerste dode otter van de Sintrale As.

Johannes de Haan uit Hallum reed ‘s ochtends richting Dokkum en zag hem liggen bij De Falom. ,,It seach it fuort wol. Skande.’’ Via de Fûgelhelling in Ureterp werd Harrie Bosma ingeschakeld. Hij is coördinator van de otter- en beverwerkgroep CaLutra. ,,De earste fan de As. Krekt op in plak wêr ek noch in wyldwissel makke is.’’ Het dier is zeker een verkeersslachtoffer stelt Bosma: ,, Ik ha em yn de bek sjoen. It wie in jongenien. De skedel wie kapot. Dy hat in tik fan in auto han.’’

Het is de twaalfde dode otter van dit jaar, zegt Bosma. Faunavoorzieningen bij de A6 bij de Tsjûkemar en bij de nieuwe N381 bij de Tsjonger lijken hun vruchten af te werpen. Vorig jaar vonden nog 24 otters de dood in het verkeer.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement