Drachtster na DNA-blunder voor rechter voor verkrachting in 1998

Een 43-jarige Drachtster moet zich vandaag voor de rechtbank in Den Haag verantwoorden voor een verkrachting van twintig jaar geleden in Delft.

Naast de verkrachting van een jonge vrouw in Delft in 1998, gaat het om de beroving van een prostituee op de Weaze in Leeuwarden in 1997.

De politie had de Drachtster tien jaar geleden al kunnen oppakken, nadat het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) een 100 procent hit vond met het DNA dat op de plaatsen delict van tien jaar eerder was gevonden. Politie en justitie deden echter niks met het NFI-rapport.

Dankzij het programma Viclas (Violent Crime Linking System) van de Nationale Politie kwam de Drachtster eind vorig jaar opnieuw op de radar van de instanties. Met Viclas probeert de politie onopgeloste misdrijven te koppelen aan DNA-profielen. Zo kon de politie de Drachtster donderdag alsnog aanhouden.

Niet verjaard

De beide zaken zijn nog niet verjaard. Volgens het OM heeft de verdachte zich sinds 2008 niet opnieuw schuldig gemaakt aan zedenen geweldsmisdrijven.

Politie en OM hebben hun excuses aangeboden aan het slachtoffer van de verkrachting in Delft en aan de nabestaanden van de prostituee in Leeuwarden. De vrouw is in 2008 overleden.

Inmiddels is de manier waarop dossiers van DNA-matches van het NFI worden overgedragen aan politie en OM flink verbeterd, zegt het OM. In Den Haag moet een forensisch officier dit proces begeleiden.

De rapporten worden digitaal doorgestuurd naar de verantwoordelijke personen in de beide organisaties.

Landelijk beginnen OM en politie vanaf volgende maand met een structureel overleg waarin DNA-matches worden besproken. 'Daardoor is er controle op de vraag of zaken daadwerkelijk zijn opgepakt', aldus het OM.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement