Dokkumer Anja Haga (CU) stapt uit college Arnhem

De ChristenUnie trekt zich terug uit het college van de gemeente Arnhem. Wethouder Anja Haga uit Dokkum moet daarom al na anderhalf jaar vertrekken.

Haga (1976) was sinds november 2015 wethouder in Arnhem. Ze gaf haar CU-fractievoorzitterschap in de Provinciale Staten van Fryslân op voor de functie van wethouder in Arnhem.

Aanleiding voor het vertrek van de ChristenUnie uit het college is het al dan niet sluiten van de tippelzone voor prostituees. Het college is voor, maar coalitiepartijen D66 en SP zijn tegen.

Anja Haga kwam als wethouder met een initiatief om de tippelzone voor prostituees per 1 januari te sluiten. D66 en SP waren het oneens met het plan, waardoor er geen meerderheid was voor het plan van de ChristenUnie-wethouder.

Haga had onder meer zorg, vluchtelingenzaken en duurzaamheid in haar portefeuille.

,,De partij nam verantwoordelijkheid op een moeilijk moment in de Arnhemse politiek. Dit in de verwachting dat partijen in de coalitie zowel onderling als naar buiten toe constructief zouden samenwerken in het belang van de stad’’, schrijft de ChristenUnie-afdeling van Arnhem in een persbericht.

,,De partij begrijpt dat daar verschillend over wordt gedacht, maar ziet nu dat D66 en SP het proces om te komen tot zorgvuldige besluitvorming blokkeren zonder enig overleg. Daar bovenop schofferen ze de ChristenUnie via de media.’’

Het is niet voor het eerst dat een partij sinds 2014 uit het college van b. en w. Arnhem stapt. Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 vormden D66, SP, CDA en GroenLinks een coalitie. Maar GroenLinks trok zich in 2015 terug. ChristenUnie nam toen de plaats van GroenLinks over.

Wat Haga nu gaat doen, is niet bekend. Zij stond niet op de kieslijst voor de ChristenUnie in Arnhem en kan dus geen zetel in de gemeenteraad innemen.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement