Deze betaalde bijbanen hebben Friese bestuurders

Met betaalde nevenfuncties verdienden Friese bestuurders in 2015 in totaal 77.770 euro naast hun salaris als burgemeester of wethouder. Burgemeester Ferd Crone van Leeuwarden en wethouder Doeke Fokkema van Tytsjerksteradiel hadden de bestbetaalde bijbanen.

Dat blijkt uit onderzoek van RTL Buurtfacts. Zij vroegen bij alle Nederlandse gemeenten de nevenfuncties van de bestuurders op en de vergoeding die ze daarvoor kregen. De Fryske Marren, Dongeradeel, Franekeradeel en Leeuwarderadeel gaven daarbij niet alle gevraagde informatie.

Van de 105 bestuurders in 2015 kregen er negen betaald voor hun nevenfunctie: zeven burgemeesters en twee wethouders. In totaal hadden de Friese bestuurders 878 nevenfuncties.

Bekijk in de kaart hieronder het aantal bijbanen per gemeente:

Bijverdienen in onderwijs

Het overgrote deel van deze bijbanen is onbezoldigd. Vaak ligt het in het verlengde van de eigen functie. Wethouders zitten bijvoorbeeld in het bestuur van de FUMO (de provinciale milieudienst) of het recreatieschap Marrekrite. Ook zijn er meer persoonlijke functies als vrijwilliger in de wereldwinkel (wethouder Boukje Tol van het Bildt) of voorzitter begraafplaats Twijzelerheide (voormalig wethouder Marten van der Veen van Achtkarspelen).

Slechts vijftien van de bijna negenhonderd nevenfuncties waren betaald. Opvallend is dat het overgrote deel van deze functies in het onderwijs is. Zo verdiende wethouder Doeke Fokkema van Tytsjerksteradiel 13.248 euro als voorzitter van de Raad van Toezicht van ROC De Friese Poort en kreeg Hayo Apotheker, burgemeester van Súdwest-Fryslân, als voorzitter van de Raad van Toezicht van NHL Hogeschool 12.000 euro op zijn rekening gestort.

Bekijk in de infographic hieronder hoeveel de negen bestuurders in 2015 bijverdienden:

Overzicht betaalde nevenfuncties

Welke betaalde nevenfuncties hadden de negen bestuurders in 2015? Bekijk hieronder het overzicht:

Gerrit Krol - Het Bildt, burgemeester, CDA: 10.000 euro als commissaris Fryslân Miljeu.

Hayo Apotheker - Súdwest-Fryslân, burgemeester, D66: 12.000 euro als voorzitter van Raad van Toezicht NHL Hogeschool.

Fred Veenstra - Franekeradeel/De Fryske Marren, burgemeester, CDA: 8842 euro als lid Raad van Toezicht ROC Friese Poort.

Arie Aalberts - De Fryske Marren, burgemeester, CDA: 6500 euro als voorzitter Raad van Toezicht Nordwin College; 1500 euro als lid Raad van Commissarissen YMCA management Den Dolder; 280 euro als lid Stichting Sociaal Fonds Boter en Kaas controle station.

Harry Oosterman - Ooststellingwerf, burgemeester, CDA: 6000 euro als voorzitter Raad van Toezicht RIF; 1500 euro als voorzitter Stichting Samenwerkende Bouwbedrijven Friesland.

Ferd Crone - Leeuwarden, burgemeester, PvdA: 800 euro als voorzitter Raad van Toezicht KNMI; 12.000 euro als voorzitter Raad van Toezicht Stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten; 2500 euro als lid Raad van Toezicht Platform 31.

Eric Ter Keurs - Tytsjerksteradiel, burgemeester, VVD: 300 euro als voorzitter bestuur Afûk; 300 euro als Commissaris van Advies Coöperatie Changing Games U.A.

Houkje Rijpstra - Tytsjerksteradiel, wethouder, PvdA: 2000 euro als lid Raad van Toezicht Fryske Akademy.

Doeke Fokkema - Tytsjerksteradiel, wethouder, CDA: 13.248 euro als voorzitter Raad van Toezicht ROC Friese Poort.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement