ChristenUnie in Smallingerland levert duo als wethouder

Pieter van der Zwan en Jouke de Jong van de ChristenUnie gaan het wethouderschap in Smallingerland delen. Ze volgen samen de opgestapte Marja Krans op.

Krans struikelde op 11 juli over het bouwdebacle De Lawei. Een dag nadat de Raad van Arbitrage voor de Bouw oordeelde dat de Drachtster schouwburg het contract met aannemer Van Norel niet had mogen ontbinden, telde ze haar knopen en legde haar zetel neer. Meteen was duidelijk dat de christelijke partij deel zou blijven uitmaken van de coalitie met PvdA, SP en D66.

Tijd om opvolger te zoeken

De ChristenUnie nam in de zomervakantie de tijd om de wonden te likken. ,,Het was een pittige tijd. De fractie had nogal een verlies te verwerken’’, aldus Van der Zwan. Omdat de partij geen geschikte externe kandidaat kon vinden, zijn fractievoorzitter Van der Zwan en raadslid De Jong naar voren geschoven om het wethouderschap samen te vervullen tot aan de verkiezingen volgend jaar op 21 maart .

Van der Zwan, die politiek verlof neemt van zijn baan als selectiepsycholoog bij de politie, neemt 0,7 fte voor zijn rekening. De Jong, eigenaar van een apotheek in de Drachtster wijk De Wiken, vervult 0,3 fte. ,,Op deze manier kunnen wij werk en privé het beste combineren en is er alle aandacht en inzet voor het wethouderschap’’, aldus Van der Zwan.

Volledige portefeuille, behalve cultuur

Het duo neemt Krans portefeuille, met onder meer jeugdzorg, gezondheid en duurzaamheid, in z’n geheel over met uitzondering van cultuur. ,,Hier is onze wethouder om opgestapt. Dan is het gebruikelijk dat je zo‘n thema overdraagt’’, stelt Van der Zwan. Voortaan is wethouder Ron van der Leck van D66 verantwoordelijk voor cultuur.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement