Burgemeester Tjeerd van der Zwan laakt gedrag ‘pseudosupporters’ SC Heerenveen

Tot drie keer toe gingen ‘supporters’ van SC Heerenveen dit weekeinde op de vuist met Feyenoord-fans. Burgemeester Tjeerd van der Zwan is er boos om.

,,Wij willen gastvrij zijn’’, zegt hij. ,,Wij proberen het voetbal te normaliseren.’’ Maar steeds vaker zoeken de Heerenveners op eigen grond de confrontatie met aanhangers van de bezoekende club. Een kleine groep raddraaiers verpest het voor de rest.

Deze ‘pseudo-supporters’ beschouwen het centrum van Heerenveen ,,als van hen’’, zei Van der Zwan maandagavond tijdens de gemeenteraad. ,,Zij dulden het niet als supporters van een andere club een biertje drinken in ons centrum.’’

Maandagavond ging de leiding van de club in gesprek met Nieuw Noord. Geprobeerd wordt de raddraaiers aan te pakken middels stadionverboden en omgevingsverboden. Club, burgemeester en Openbaar Ministerie trekken hierin samen op. Het gaat om niet zo’n grote groep, aldus de burgemeester. ,,Maar die neemt een andere groep op sleeptouw.’’

Dit weekeinde ging het ver voor de thuiswedstrijd tegen Feyenoord al mis. Van der Zwan werd zaterdag tegen middernacht opgeroepen vanwege eerste schermutselingen. Feyenoord-supporters werden in het centrum van Heerenveen om niets aangevallen door Heerenveen-fans.

'Verantwoordelijkheid bij eigen supporters'

Tijdens de wedstrijd zondagmiddag was in het uitvak van de Feyenoorders - met 1280 man sterk aanwezig - het meeste onder controle. Drie van hen zijn verwijderd vanwege vervelend gedrag.

In de rest van het stadion bleken er veel Feyenoorders te zitten tussen het thuispubliek, ook in de sponsorloges. De burgemeester: ,,Zij juichten bij twee Feyenoord-doelpunten en dat was tegen de zin van een grote groep Heerenveners die verhaal probeerde te halen’’. Na de wedstrijd kwam het bij McDonald’s opnieuw tot confrontaties.

De burgemeester legt de verantwoordelijkheid nadrukkelijk bij de eigen supportersschare. Er zijn seizoenkaarthouders die hun kaartje van zondag verkochten ,,en daarmee hun hele seizoen terugverdienden’’.

Dat er ook in de sponsorloges Feyenoord-aanhangers zaten, vindt hij op zichzelf niet gek. De burgemeester nodigt zelf ook geregeld gasten uit. En: ,,Als ikzelf in Groningen te gast ben, dan juich ik ook voor Heerenveen.’’

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement