Burgemeester Ferd Crone: 'Tegen een pannetje olie is niet veel opgewassen' (+video)

Een pannetje met olie is de oorzaak van de brand in een studentenhuis in Leeuwarden, waarbij de 22-jarige Youri Wijngaarden om het leven kwam.

Burgemeester Ferd Crone werd vannacht om negen minuten over vier gebeld over de brand. ,,Het is vreselijk dat zo'n jongen uit het leven wordt weggegrepen'', zei Crone maandagmiddag op een speciaal ingelaste persconferentie. ,,Een pannetje olie op het fornuis was de oorzaak. Daar is niet veel tegen opgewassen.''

Hoewel er studenten in het huis wonen, staat de woning aan de Emmanuel Murandstraat in Leeuwarden niet als zodanig in het bestemmingsplan. Daarom ook golden er geen speciale eisen voor het pand. ,,Bij studentenwoningen van vijf of meer studenten, gelden extra eisen'', aldus Crone.

,,Er stonden op dit adres drie studenten ingeschreven. We weten niet of die er ook allemaal woonden. Je mag natuurlijk ook gewoon logés hebben. Dit waren gewone huizen (twee adressen, 55 en 55a, red.).'' Crone benadrukte dat de gemeente niet zomaar een pand binnen mag komen en kan eisen dat de brandveiligheid wordt opgeschroefd. ,,Bij dit huis was geen groter risico dan bij miljoenen andere huizen. Wij mogen niet zomaar naar binnen en controles uitvoeren. Je mag niks bij gewone huizen. Ze hadden mij ook mogen weigeren; ik kan hooguit aanwijzingen geven.''

Risico's woningen bekend

De brandweer was bekend met de wijk in Leeuwarden en de risico's die brand in zulke woningen met zich meebracht. ,,We hebben onderweg naar de brand een inzetplan gemaakt en zetten daarbij alles op redding'', zei afdelingshoofd George Kuntz van de brandweer.

Wijngaarden, die een opleiding aan Stenden volgde en barman bij Bascule was, werd in het pand al gauw gevonden door de brandweer. Er is geprobeerd hem zuurstof te geven en te reanimeren, maar Wijngaarden toonde al geen teken van leven meer. Ten tijde van de brand waren er vier personen in het pand aanwezig. Twee personen konden tijdig wegkomen. Een van de studenten is via een raam naar buiten geklommen en liep daarbij snijwonden op.

Smartphonegebruikers kunnen de persconferentie hier terugkijken.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement