Brand aardappelloods Firdgum: miljoenen schade (+video)

Miljoenenschade na brand in Firdgum

De brand die vrijdagnacht in Firdgum de aardappelloodsen en een deel van het woonhuis van de maatschap Vogels verwoestte, levert een schadepost op van miljoenen. Circa zestig brandweerlieden van vijf verschillende korpsen zijn de hele nacht en ochtend in touw geweest om het vuur te bestrijden.

Alle geoogste en opgeslagen pootaardappels zijn door de brand verwoest. Volgens Emile Vogels, die samen met twee zonen het aardappelbedrijf bezit, gaat het om de complete oogst van 70 hectare. Dat komt neer op circa 3500 ton aardappels. Vogel wil geen bedragen noemen, maar de opbrengst van de aardappelen alleen ligt naar schatting ver boven de 1 miljoen euro. Daarnaast zijn loodsen in rook op gegaan, is het dak van de boerderij aangetast en is er grote waterschade.

Brandende trekker

Zaterdagmiddag rond half één gaf commandant Pieter Lodder van brandweer Fryslân het sein brand meester. Dat was zo’n tien uur na de brandmelding. Volgens Vogels zag een passerende melkrijder rond half drie dat in een loods een trekker in brand stond. Het vuur breidde zich echter uit tot de complete aardappelopslag en sloeg vandaar over naar het dak van de boerderij, waar Leo Vogels met vrouw en twee kleine kinderen woont.

De brand was lastig te bestrijden, aldus Lodder. ,,Aardappelen branden niet, maar de houten kratten waarin ze zijn opgeslagen wel. Die staan nou net zo opgesteld dat er veel ventilatie doorheen komt en dat zorgde ervoor dat het vuur zich zo kon verspreiden.’’

Warmtecamera

De vlammen tastten ook het dak van de woonboerderij aan, met riet onder de beplating. Een deel van de beplating werd verwijderd waarna een hoogwerker van de brandweer uit Harlingen het vuur van boven kon bestrijden.

,,We hebben met een warmtecamera vastgesteld dat de vuurhaarden in de kap waren gedoofd, en toen konden we pas echt zeggen dat we de brand meester waren’’, aldus Lodder. De nabluswerkzaamheden zijn zaterdagmiddag gedaan met een kleiner team. De gevelplaten van de uitgebrande loodsen zijn uitelkaar getrokken om te voorkomen dat het vuur opnieuw zou oplaaien.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement