Bijna niet te geloven: drie gram zout redt vijftienhonderd levens per jaar

Zaterdag begint de Nierstichting haar Zoutchallenge. Tijdens deze campagne roept de stichting ons op om twee weken lang minder zout te eten. Vijf vragen en antwoorden over de Zoutchallenge en de gevaren van zout.

Vanwaar de Zoutchallenge?

De Nierstichting wil ons laten proeven dat je heel lekker kunt eten met minder zout. Dat is niet ingewikkeld, maar je moet er wel even bij stil staan. Want als je niet oplet krijg je ongemerkt veel te veel zout binnen.

Hoe kun je meedoen aan de Zoutchallenge?

Simpel: je eet gewoon twee weken lang minder zout. Het Zoutchallenge Magazine helpt je elke dag met zoutarme recepten voor ontbijt, lunch en avondeten. Zo eet je geen producten waarvan je niet eens wist dat er zout in zat.

Wat is er eigenlijk mis met zout?

Niets. Ons lichaam heeft zout nodig, maar het probleem is dat heel veel voedingsmiddelen zout bevatten als smaak- en conserveringsmiddel. Daardoor eten wij ongemerkt zo’n 9 gram zout per dag terwijl ons lichaam maximaal 6 gram nodig heeft.

En waarom is dat erg?

Te veel zout verhoogt de bloeddruk en kan de nieren beschadigen. Als we ons allemaal beperken tot 6 gram zout per dag, sterven er jaarlijks 1.500 mensen minder aan hart- en vaatziekten. Wie van z’n nieren houdt eet minder zout, zegt de Nierstichting.

Hoe kan ik zelf zorgen dat ik minder zout eet?

Eet volgens de Schijf van Vijf en maak je maaltijden vooral op smaak met kruiden. Lees heel goed de etiketten van de voedingsmiddelen die je koopt, kies zoutarme producten, gun je zelf de tijd om te wennen aan de zoutarme smaak en gebruik de Zoutmeter.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement