Bedrijf uit Noardburgum mag langer doorzagen

DEN HAAG Houtbouw Tijsma uit Noardburgum mag de kettingzaag geen 3, maar 12 minuten aanzetten per dag.

De Raad van State oordeelt dat in een slepende zaak die door voormalige buren was aangespannen. De buren zijn inmiddels verhuisd.

De familie kwam in het geweer tegen het snerpende geluid van de kettingzaag op het achterterrein van Tijsma’s haardhouthandel en zagerij aan de Swarte Mar. Binnen in de loods staan onder meer een lintzaag en een kloofmachine. Die mogen onbeperkt worden gebruikt, mits deuren en ramen gesloten zijn.

Voor het gebruik van de kettingzaag op het achterterrein werden de Tijsma’s beknot. Van het college van burgemeester en wethouders van Tytsjerksteradiel, en later ook van de rechtbank Noord-Nederland, mochten ze die voortaan maar 3 minuten per dag gebruiken.

De Haagse Raad van State zet daar nu een streep door. De opgelegde beperking is veel te stringent, vindt de hoogste bestuursrechter van Nederland. Met 12 minuten zagen worden de geluidsnormen niet aantoonbaar overschreden.

De Tijsma’s zijn tevreden, al was de angel al weg toen hun protesterende buren een jaar geleden verhuisden. Met de nieuwe buren is er prima contact, benadrukt Sjoukje Tijsma. ,,Mar wy seinen: wy meitsje it proses netsjes ôf. No stiet it swart op wyt.’’

De Tijsma’s krijgen hun Haagse proceskosten van 990 euro vergoed. De zaak om de kettingzaag heeft alles bij elkaar drie jaar geduurd. Tijsma: ,,Earlik sein: soks fret enerzjy. Mar no kin der in dikke streep ûnder’’.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement