Actievoerders tegen Lelystad Airport willen Boeing huren

De actiecomités tegen Lelystad Airport overwegen een Boeing of Airbus te huren om mensen te laten ervaren hoe laag er straks gevlogen gaat worden.

Verschillende actiegroepen - waaronder de Stellingwerver club Laagvliegroutes NEE, HoogOverijssel en Red de Veluwe - bieden dinsdag rond half twee hun petities voor hogere vliegroutes aan in Den Haag. De petities zijn bedoeld voor Kamerleden met luchtvaart in portefeuille en ook voor verantwoordelijk staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur en Milieu. Tevens is er in Den Haag een mini-symposium over de ‘kwestie-Lelystad’.

De actiegroepen vinden de geplande vliegroutes van en naar Lelystad, langdurig op een hoogte van 1800 meter, veel te laag. De routes gaan onder meer over Gaasterland, de Weerribben en de Veluwe. Ze worden vanaf april 2019 gebruikt. Dan gaat het nieuwe, grotere Lelystad Airport open.

Er lopen meerdere petities. Opgeteld hebben de actievoerders de afgelopen maanden zo’n 90.000 handtekeningen verzameld voor hogere routes. Mochten de petities politiek gezien niets opleveren, dan overwegen de actiegroepen een Boeing 737 of een Airbus 320 te huren; de vliegtuigtypes die gaan vliegen op Lelystad. Ook een rechtszaak ligt dan voor de hand.

Het idee om een Boeing of Airbus te huren, is ontstaan op de Veluwe. Actievoerders daar reisden een tijdje geleden af naar Baambrugge (onder Amsterdam), waar Schipholtoestellen op 1800 meter over komen. Zij schrokken zich rot van de herrie.

Aangezien de actiecomités veelvuldig samenwerken, is de kans groot dat het te huren toestel - mocht het zo ver komen - ook boven het zuiden van Friesland gaat vliegen. Het geld is geen probleem, zeggen de Veluwse actievoerders, de toestemming mogelijk wel. De routes bestaan immers nog niet.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement