24 scheepsmasten onder de loep na dodelijk ongeval Amicitia

De inspectie voor het transport en leefomgeving (ILT) keurde dit kalenderjaar 24 masten van even zoveel zeilende passagiersschepen. Toezicht op de sector is geïntensiveerd.

Dat gebeurde naar aanleiding van het dodelijk ongeval in Harlingen op de tweemastklipper Amicitia. Drie Duitse gasten kwamen om, nadat de deels verrotte mast afbrak.

Voordat het ongeluk gebeurde werd de bruine vloot niet beschouwd als een risicovolle categorie. Nu wel. Op last van de minister is het bestaande toezicht op de keuringsinstanties van de bruine vloot ,,geïntensiveerd’’.

Speciale ronde controles

Vanwege het ongeluk in Harlingen kwam er dit jaar een speciale ronde met extra aandacht voor de staat van de mast en de tuigage. Tijdens eerdere inspecties werd vooral gekeken naar de algehele technische staat, de bemanningssterkte, het vaartuigenboek en andere documenten.

De Onderzoeksraad voor de Veiligheid kwam na het ongeluk in Harlingen met een streng rapport. De vakkennis over veiligheid in de sector bleek ondermaats. Keuringen en toezicht kunnen nooit ieder risico uitsluiten, benadrukt de minister. De Vereniging voor Beroepschartervaart (BBZ) ondernam zelf ook actie. Zij introduceerde na het rapport een speciale workshop mastonderhoud.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement