‘Er is ruimte genoeg voor vijf coffeeshops in Heerenveen’

De gemeente Heerenveen heeft geen enkele deugdelijke reden gegeven waarom er in de gemeente maar plek is voor maximaal drie en niet voor vijf coffeeshops.

Dat zei de raadsman van Bilal Bouk maandag bij de Raad van State. Bouk wilde in 2011 de coffeeshop van zijn overleden vader aan de Gedempte Molenwijk overnemen, maar de gemeente Heerenveen weigerde een vergunning. Heerenveen vindt drie coffeeshops voldoende. Dat beleid heeft de gemeente in 2005 vastgelegd en vorig jaar nog eens bevestigd. In 2014 is Heerenveen gefuseerd en telt intussen 50.000 inwoners. Bovendien zijn er in Lemster- en Opsterland geen coffeeshops en telt de regio rondom Heerenveen minstens 120.000 inwoners, zei Bilal Bouk.

Rechter en staatsraad Janny Kranenburg vroeg waarom de gemeente van vijf naar drie coffeeshops is gegaan, omdat er voor 2005 met vijf coffeeshops nooit problemen zijn geweest. De gemeentewoordvoerster antwoordde dat de gemeente grote waarde hecht aan de openbare orde en veiligheid en het belang van de volksgezondheid.

Bilal Bouk vindt bovendien dat de gemeente met twee maten meet. Want in de coffeeshop van zijn vader was er nooit een probleem, terwijl er regelmatig overtredingen bij de huidige coffeeshops zijn. ,,Een aantal keer hebben ze meer softdrugs in huis gehad dan de toegestane 500 gram. Toch heeft de gemeente niet ingegrepen en zijn die coffeeshops nog steeds open.”

Overigens staat Bouk sinds vorig jaar wel als eerste op de wachtlijst. Als een coffeeshophouder er de brui aan geeft, heeft hij recht op een nieuwe vergunning. Hij vindt dat hij nu al recht heeft op een vergunning en een schadevergoeding omdat hij vanaf 2011 flink wat omzet is misgelopen. Uitspraak binnen enkele weken.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement