Onmin tussen Chinezen en bouwbedrijf: bouw megafabriek Heerenveen ligt stil

Grote problemen bij de nieuwe Chinese zuivelfabriek Oranje Nutrition in Heerenveen. De bouw ligt stil. De aannemer eist ontbinding van het contract.

,,De opdrachtgever is zijn betalingsverplichtingen niet nagekomen’’, zo verklaart directeur Gerrit Kuijlenburg van BOTEC Bedrijfsruimtebouw in Nunspeet. De facturen zijn niet betwist, voegt hij toe. De situatie is zozeer geëscaleerd, dat hij de rechtbank in Leeuwarden verzocht heeft om ontbinding van het contract. Volgende maand staat het verzoek op de rol.

,,Ik ben bijna 64 jaar. Dit heb ik nog nooit meegemaakt’’, zegt de ervaren bouwer. ,,We hebben er alles aan gedaan om het in goede banen te leiden. Twee jaar voorbereiding.’’

Met modder gooien wil hij niet. ,,Ik kan alleen maar zeggen: wij zijn een bouwbedrijf, geen bank.’’

Extra kosten geclaimed

In de fabriek van 30 miljoen euro hadden op dit moment 50 tot 60 werknemers melkpoeder van geiten, koeien en schapen moeten mengen tot babyvoeding. 60.000 ton per jaar, voor de Chinese markt.

De lezing van opdrachtgever Oranje Nutrition is een andere. ,,Zonder enig meerwerk claimde de bouwer extra kosten’’, mailt fabrieksdirecteur Mark Zhou vanuit China. ,,Vorig jaar had de bouwer de prijs ook een aantal keren omhoog geschroefd. Onder bepaalde voorwaarden hebben wij toen toegegeven. Dit keer hebben wij het geweigerd.’’

Wat waren de grote plannen van de Chinezen en waarom gaat het nu mis? Lees meer over de kwestie in het artikel 'Zo begon de melkpoederdroom van het Chinese Oranje Nutrition te rafelen'.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement