Bedrijf in Wâlterswâld ziet mestverwerking met 40 procent afnemen

Mestverwerking Fryslân in Wâlterswâld heeft het afgelopen halfjaar beduidend minder mest verwerkt. De hoeveelheid kromp met circa 40 procent tot 70.000 ton.

Nu al is volgens Jan Scherff, directeur en mede-eigenaar, duidelijk dat dit jaar met verlies zal worden afgesloten. Oorzaak is een conflict met de rijksoverheid over een nieuw digitaal volgsysteem om mestladingen te traceren. De overheid heeft deze zogenoemde AGR-GPS-kastjes verplicht gesteld vanwege de aanpak van mestfraude.

Alternatief systeem

Mestverwerking Fryslân wilde werken met een alternatief systeem, omdat het bedrijf geen eigen chauffeurs en trucks heeft. Het transport wordt uitbesteed aan veelal Oost-Europese chauffeurs. Die voelden er weinig voor om te investeren in dit digitale volgsysteem.

Het bedrijf in Wâlterswâld had een alternatief ontwikkeld, maar de overheid wil eerst onderzoek doen naar de betrouwbaarheid. Waarschijnlijk pas in 2019 zou dit systeem rijp zijn voor introductie.

Mestverwerking Fryslân heeft in allerijl een eigen transportbedrijf opgericht met Poolse chauffeurs. Daarnaast heeft het de trucks voorzien van de benodigde kastjes. ,,Dat betekent dat we ook zelf retourvrachten moeten regelen”, verklaart Scherff.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement