Adempauze op beurzen na opmars

De Europese aandelenbeurzen schommelden woensdag rond de slotkoersen van een dag eerder. Beleggers namen wat gas terug na de sterke opmars in de afgelopen dagen. De Europese toeleveranciers van Apple stonden onder druk na de presentatie van de nieuwe iPhones van het Amerikaanse technologiebedrijf.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,1 procent in de plus op 527,17 punten. De MidKap daalde 0,3 procent tot 813,34 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt stegen 0,1 procent. De Londense FTSE-index bleef achter met een verlies van 0,5 procent.

Telecomconcern KPN was de sterkste stijger in de AEX met een winst van 0,8 procent. De banken ING en ABN AMRO volgden met plussen van 0,7 en 0,6 procent. Digitaal beveiliger Gemalto sloot de rij met een verlies van 0,9 procent.

Ahold Delhaize

Ahold Delhaize klom 0,2 procent. Het supermarktconcern heeft 750 miljoen euro opgehaald met een nieuwe obligatie met een looptijd van zeven jaar.

In de MidKap stond kunstmestproducent OCI onderaan met een min van 1,6 procent. Koploper was trustkantoor Intertrust met een winst van 0,6 procent. ASR won 0,2 procent. De verzekeraar neemt de Nederlandse activiteiten van zijn Italiaanse branchegenoot Generali over. De overname kost ASR in totaal zo'n 200 miljoen euro.

Kardan

Kardan maakte op de lokale markt een koerssprong van bijna 11 procent. Tahal Consulting Engineers, een dochterbedrijf van de Israëlische investeringsmaatschappij, heeft in India twee waterinfraprojecten verworven met een gezamenlijke waarde van circa 64 miljoen euro.

De Europese chipmakers Dialog Semiconductor, STMicroelectronics en AMS, die chips leveren aan Apple, verloren tussen 1 en 4 procent. Beleggers zijn teleurgesteld over het late ordertijdstip en de leveringsdatum van de nieuwe iPhone.

Seadrill

In Oslo won Seadrill ruim 2 procent en herstelde daarmee van een eerdere koersval. De Noorse oliedienstverlener heeft faillissementsbescherming aangevraagd en werkt aan een overeenkomst met schuldeisers waarbij het vraagt om een kapitaalinjectie van 1 miljard dollar. Seadrill heeft net als veel andere bedrijven last van de malaise in de oliesector.

De euro was 1,1985 dollar waard, tegen 1,1967 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse ruwe olie werd 0,7 procent duurder op 48,55 dollar. Brentolie steeg 0,6 procent in prijs tot 54,57 dollar per vat.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement