Grootste kolonie koningspinguïns hard gedaald

Het Franse onbewoonde eiland Île aux Cochons in de Indische Oceaan kende ooit de grootste kolonie van koningspinguïns. Maar wetenschappers hebben een opmerkelijke ontdekking gedaan. De kolonie van de op een na grootste pinguïnsoort is de afgelopen 35 jaar op het eiland met bijna 90 procent geslonken.

Het eiland, dat hoort bij de Crozeteilanden tussen Antarctica en Afrika, stond in de jaren 80 bekend als belangrijke broedplaats van de koningspinguïn. Het was de op een na grootste pinguïnkolonie in de wereld. Maar sindsdien is het aantal paren van 500.000 geslonken tot 60.000. Dat blijkt uit luchtfoto's en satellietbeelden, schrijven onderzoekers in het wetenschapsblad Antarctic Science.

Volgens de wetenschappers is vooralsnog geen plausibele verklaring te geven voor zo'n ongekende daling van de pinguïnpopulatie.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement