Vijf vragen over ruimtesonde Rosetta

Voor het eerst in de geschiedenis landt woensdagmiddag een sonde op een komeet. Naar verwachting zal de sonde Philae woensdag rond half vijf op de kop van een komeet landen.

Wat is Rosetta?
Rosetta is een ruimtesonde ontwikkeld door de European Space Agency (ESA) en National Aeronautics and Space Administration (NASA). Aan de ruimtesonde is een lander gekoppeld met de naam Philae. Rosetta en Philae werden in 2004 gelanceerd richting komeet 67P/Churyomov-Gerasimenko, ook wel de badeend genoemd vanwege zijn vorm.

Wat deze missie zo uniek maakt is dat er nog nooit eerder in de geschiedenis een landing op een komeet heeft plaatsgevonden. Wanneer alles goed gaat, zal Philae woensdag rond half vijf op de kop van de komeet landen. Vanwege de snelheid van het licht zal het een half uur duren voordat het signaal de aarde bereikt. Momenteel is de komeet ongeveer 500 miljoen kilometer van de aarde vandaan.

Wat gaan Rosetta en Philae doen?
Wanneer Philae op de komeet landt, worden er monsters genomen van het oppervlak. Vervolgens worden deze geanalyseerd en vergeleken met stoffen van de aarde. Dit wordt gedaan door de ESA. Uit deze analyses moet blijken of meteorietinslagen een rol hebben gespeeld bij het ontstaan van de aarde.

De monsters die genomen worden op de komeet moeten meer duidelijkheid geven over het ontstaan van het zonnestelsel. Philae zal rond maart 2015 uitvallen vanwege de hitte van de zon. Rosetta zal nog doorgaan met het onderzoek tot eind december 2015.

Hoe groot is de kans dat de landing slaagt?
De kans dat Philae landt op de komeet blijft een gok. Wanneer Rosetta Philae loslaat heeft deze een snelheid van 800 meter per seconde. Op het moment dat Philae dichtbij de komeet is, zal hij minder snelheid hebben dan een stapvoets rijdende auto. Als Philae op de verkeerde plek landt zal hij waarschijnlijk terug de ruimte ingeslagen worden.

Als Philae Rosetta verlaat is er geen controle meer over de lander. De landing moet zo langzaam zijn omdat de komeet nauwelijks zwaartekracht heeft om Philae te grijpen. “We moeten heel goed mikken,” aldus Fred Jansen tegen Nu.nl.

Is de missie mislukt wanneer Philae niet kan landen op de komeet?
Doordat Rosetta rond de komeet draait is er al 80 procent van de benodigde informatie bekend. De overige 20 procent van de benodigde informatie hangt af van de landing van Philae. In het begin van het onderzoek was er weinig informatie bekend over de komeet. Door middel van gedetailleerde opnames die Rosetta heeft gemaakt werd bekend dat de komeet bestaat uit twee grote stukken verbonden door een dunner stuk.

Door deze informatie konden ze ook berekenen waar Philae mogelijk kan landen. Dit bleek op de kop van de komeet te zijn. Veel informatie is al bekend, daardoor is bij een mislukte landing het onderzoek niet voor niets geweest.

Heeft Nederland een aandeel in deze missie?
De missie wordt geleid door de Nederlandse wetenschapper (astrofysicus) Fred Jansen. Nederland is in nog meer opzichten belangrijk voor deze missie. Op Rosetta zitten tien zonnepanelen die afkomstig zijn uit ons land, het landingssysteem is in Nederland gemaakt en Europa was betrokken bij de bouw van de ruimtesonde in november.

Kijk hier live naar beelden van de landing.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement