'Licht hogere opening Wall Street’

NEW YORK - De aandelenbeurzen in New York openen donderdag waarschijnlijk licht hoger. De Dow-Jonesindex lijkt daarmee zijn recordreeks voorzichtig voort te zetten. Beleggers verwerken daarnaast een stroom aan macrocijfers en kijken vooral uit naar het officiële banenrapport, dat vrijdag wordt vrijgegeven.

Voorbeurs bleek dat de aanvragen van een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten vorige week zijn uitgekomen op 340.000. Economen gingen uit van 355.000. Daarnaast werd bekendgemaakt dat de Amerikaanse arbeidsproductiviteit in het laatste kwartaal van 2012 met 1,9 procent is afgenomen. Hier werd gerekend op een afname met 1,6 procent. Het Amerikaanse handelstekort kwam in januari uit op 44,4 miljard dollar.

In Europa hielden de Europese Centrale Bank en de Bank of England conform verwachting de rentetarieven onveranderd op de historisch lage niveaus van respectievelijk 0,75 en 0,5 procent. Ook werd het opkoopprogramma van de Bank of England niet uitgebreid.

Aan het bedrijvenfront zal Dell opnieuw in de belangstelling staan. De computermaker bevestigde dat de bekende activistische investeerder Carl Icahn een alternatief heeft voorgesteld voor de geplande overname door oprichter en topman Michael Dell. Icahn wil dat Dell op de beurs blijft en aandeelhouders extra waarde biedt door een superdividend van ruim 15 miljard dollar uit te keren.

De openingsindicatoren wijzen op winsten van 0,3 procent voor de Amerikaanse beurzen. Op de New Yorkse effectenbeurzen stonden woensdag bij het luiden van de slotbel voornamelijk winsten op de koersenborden. Beleggers bouwden voort op de recordstand voor de Dow-Jonesindex die een dag eerder werd bereikt. Echt uitbundig was de stemming evenwel niet. De Dow steeg met 0,3 procent door tot 14.296,24 punten.

Reacties